21. Festival prvih (2023)

acervately TEMA: buy prednisone online in uk (NE)VIDLJIVE ŽENE

Središnja tema 21. Festivala prvih su (NE)VIDLJIVE ŽENE. 

Inspirirano idejom istoimene knjige Caroline Criado Perez, ovogodišnje izdanje Festivala ukazuje na sistemsku diskriminaciju žena te prevlast muških mjerila koja oblikuju svijet unutar kojeg nema dovoljno prostora za vidljivost ženskog doprinosa. Tako autorica smatra da su i najbanalnije sfere života podređene muškarčevim standardima – zagrijanost ureda prema muškom metabolizmu, polica postavljena prema prosječno višim muškarcima, veličina mobitela prilagođena velikim muškim rukama… Premda ne misli da je riječ o zloći, već nedostatku kritičkog promišljanja, autorica poziva na jednakost.

U nešto novije doba, a u okviru društvenog položaja žena, zabilježen je rastući trend prisutnosti žena u visokom obrazovanju i na liječničkim te pravnim i bankarskim pozicijama. Kako primjećuje američka novinarka i autorica Hanna Rosin, sve veći ulazak žena na tržište rada u Americi i drugdje simbol je početka ženske dominacije.

Kako se društveni položaj žena razvija nabolje, tako u fokus dolaze i ženski umjetnički doživljaji vlastite vidljivosti. Premda je gotovo nevidljiva u povijesti hrvatske umjetnosti, slikarica Nasta Rojc u svom se likovnom izričaju ponajviše bavila pitanjem vlastita rodnog identiteta slikajući niz autoportreta. Među njima je najvažnije izdvojiti djelo „Ja borac“ iz 1914. gdje je odjevena u muško odijelo i nosi pušku čime asocira na povijesne događaje vezane uz početak rata koji pamti samo muške zasluge.

Jedan od recentnih inspirativnih ženskih umjetničkih pogleda samoreprezentacije fotografski je i tekstualni rad Ksenije Španec „Kako sam postala nevidljiva“ iz 2022. godine objavljen kao dio projekta Utkano pod kožu. Autorica kaže: polako pronalazim put koji će moju novostečenu nevidljivost pretvoriti u prednost, u ovoj kulturi koja slavi mladost i ljepotu, no istovremeno tu istu mladost pretvara u objekt bez slobode

Ovogodišnje izdanje Festivala prvih prilika je koja omogućuje vidljivost žena, potiče napredak u okviru njihova društvenog položaja te cijeni slobodu kritičkog i društveno vrijednog umjetničkog doprinosa.

***

Festival prvih svake godine proglašava središnju temu. Odgovarajući svojim radovima na zadanu temu na FP se prijavljuju oni koji žele govoriti kritički, uz uvjet da debitiraju u kategoriji/mediju u kojem ostvaruju rad. Ovakva inovativna koncepcija povezivanja aktualne društvene teme s poticanjem novih radova na nepoznatom terenu, prema mišljenju povjesničara umjetnosti i teoretičara dizajna dr. sc. Feđe Vukića, Festival prvih čini najneobičnijim i najeksperimentalnijim mjestom hrvatske kulture.


Program (23. 10. 2023. – 28. 10. 2023.)

KNAP, Centar kulture na Peščenici, Ivanićgradska 41 a
KIC, Kulturno informativni centar, Preradovićeva 5

Knjižnica S.S. Kranjčevića, Zapoljska 1

23. 10. 2023., ponedjeljak
KNAP, Ivanićgradska 41 a, Galerija Događanja

19:00 / otvorenje izložbe radova

Ivana Bajcer
Privrženica, 2023.
fotografije, maske

Marko Drmać
Koliko su vam jabuke?, 2023.
video i tekstualna instalacija

Magdalena Janđel
Kontrakcija i reakcija, 2023.
video performans, 10’’01’

Vanda Jurković
Crno ti se piše, 2023.
računalno generirane grafike

Kristina Kamala Babina
Verdigris: o ženskom radu i umjetnosti, 2023.
objekti

Marija Katalinić
Zla krv, 2023.
intervencija na ready made objektu

Dragana Ognjenović
Pod tepih, 2022.

Ivana Papić
Glas divljeg oraha, 2023.
video i soundscape (00:4:29)

Jasenka Smrekar
Dobro jutro, nevidljiva ženo, 2023.
fotografija

Ljiljana Tršan
Iza objektiva, 2023.
fotografija

Marela Kovačević Đukez
Odavanje, 2023.
performans

KNAP, Ivanićgradska 41 a
Koncertna dvorana na katu

20:00 / poetsko-glazbeni performance

IMPROVIZIJE/KONCART
ANE PAŠKA 

“Koncart je više od koncerta: poetsko muzičko-izvedbeno putovanje duše.“ Izuzetna performerica, pjevačica i multiinstrumentalistica (klavir, cajon i gitara), Ane Paška recitira, igra se s formom i glasom, pronalazi nepoznate glasovne pejzaže i stvara pjesničke slike, metafore i asocijacije. Govori o svakodnevnom životu, o djetinjstvu, stereotipovima, majčinstvu, ljudskoj gluposti, o novcu, o zlobi, o glazbi i veselju. 

24. 10. 2023., utorak
KNAP, Ivanićgradska 41 a, Mali studio

18:00 / razgovor s autoricama

Moderira: Josipa Bubaš, povjesničarka umjetnosti

Cella Anita Celić, Magdalena Janđel, Jelena Sokić, Marela Kovačević Đukez, Kristina Kamala Babina, Nikolina Manojlović Vračar

Predstavljamo dio umjetnica koje sudjeluju na izložbama 21. Festivala prvih. Radovi se bave funkcionalnošću ženskog tijela kroz video performans, reprezentacijom i samoreprezentacijom (ne)vidljivih ženskih tijela i lica, eksperimentalnim ukazivanjem na dio povijesti ženskog poduzetništva, autonomnim ženskim djelovanjem te uronjenošću žena u biljni i životinjski svijet.

19:30 / predavanje

Uvod u feminističke teorije i pokrete

prof. Branka Galić, Filozofski fakultet

Predavanje je namijenjeno široj publici koja se želi upoznati s feminizmom. Predstavit ćemo kratku povijest feminističkih pokreta, valove feminizma, feminističke struje i teorije koje su utjecale na ostvarivanje ženskih prava. Nastojat će se ukazati na najčešće stereotipe i predrasude o feminizmu te na važnost osvještavanja, emancipacije i rodne ravnopravnosti za žene i muškarce. Publika će imati priliku čuti osnovne činjenice o statusu i pravima žena u društvu, kao i o institucijama i društvenim procesima koje taj položaj i dalje ne poštuju ili ugrožavaju.

23. 10. 2023., srijeda
Knjižnica S.S. Kranjčevića, Zapoljska 1

13:30 / predavanje

(Ne)znane junakinje Marije Jurić Zagorke

Đurđica Vitković, Ana Zbiljski, Čuvarice vremena

U čast ovogodišnjim obljetnicama naše važne i popularne književnice, novinarke, feministkinje, aktivistkinje i istraživačice povijesti Marije Jurić Zagorke, Čuvarice vremena održat će predavanje o kultnim junakinjama Zagorkinih romana koje prkose društvenim normama.

KNAP, Ivanićgradska 41 a
Foaje kazališta KNAP

18:00 / projekcija filma

Željko Zorica, Projekt Carmen, 26′, 2006. produkcija: Studio Artless i HRT

Osnivač Festivala prvih Željko Zorica za projekt Carmen – projekt strpljenja i slušanja dobio je Grand prix 40. Zagrebačkog salona. U kratkom dokumentarnom  filmu autor prati žensku dramsku grupu Vedra lica s Ravnica u pripremi predstave Carmen. Kako se nositi sa starenjem, optimistično savjetuje Marija Beba Molnar, agilna voditeljica grupe.

18:30 / radionica

Nina Čolović, feministkinja, aktivistkinja i istraživačica

Žene i starenje

Starenje ima konkretne posljedice po ekonomske i socijalne uvjete u kojima žene žive. Raspodjela populacije po dobi odvija se sukladno zahtjevima postavljenim pred tijela upregnuta u kapitalistički sustav proizvodnje, tražeći od njih različite načine funkcioniranja i skrbničkog rada. Radionica “Žene i starenje” potaknut će razgovor među različitim generacijama žena, razmatrajući kako se starenje odražava na njihovu svakodnevnicu i na koje načine mijenjati društvene odnose da zahvate potrebe žena starije životne dobi. Prijava za radionicu na festivalprvih@gmail.com

19:30 – 21:00 / radionica

Marlen Ban, No more I’m sorry, 2023.

Autorica tematizira društveni pritisak povezan sa stereotipnim idejama o poželjnim oblicima romantičnih veza i odnosa. Na radionicu vezenja poziva žene koje su se susrele s nekim oblikom stigmatizacije zbog osobnih odluka. Oslanjajući se na tradicionalnu komponentu veza kao ženskog ručnog rada i mjesta ženskog druženja umjetnica povezuje žene različitih iskustava, kreira sigurno mjesto dijaloga i razmjene te formira prostor prihvaćanja i solidarnosti. Prijave na radionicu na: marlenban5@gmail.com

Radionica se ostvaruje u suradnji s Galerijom Miroslav Kraljević GMK – prostorom za istraživanje suvremenih umjetničkih praksi.

26. 10. 2023., četvrtak
KNAP, Ivanićgradska 41 a, foaje kazališta

19:00 / predavanje

Suzana Marjanić

Što je feministički performans? I feminizam i aktivizam

Što je ženski a što feministički performans ili o individualnim mitologijama i kritičkoj praksi, ali bez dihotomija? Dok je feministički performans određen političkim stavom kao subverzijom svih oblika patrijarhata i seksizama, odrednica žensko, prema Toril Moi, pa tako i ženski performans upućuje na biološku činjenicu, i ne mora afirmirati feminističke stavove. U izlaganju preglednoga formata za početnike/početnice, izložit ćemo kratku vremensku lentu feminističkoga performansa na domaćoj sceni kontekstualno s globalnim kretanjima i to kroz žanr antimodnoga performansa.

20:00 / performans

Marela Kovačević Đukez, Odavanje

Namjera je istražiti i propitati izvanjsko i unutarnje, ekstrinzičnu i intrinzičnu motivaciju i iskrenost dijaloga čije je vidljivo uobličenje/simbol i zdjelica koju tek njena praznina čini korisnom, ono nevidljivo.

27. 10. 2023., petak
KIC, Preradovićeva 5, Galerija na katu

18:30 / Otvaranje izložbe radova drugih

Anita Celić Cella
Biofilija, 2023.
tri uljana pastela na papiru, 42×57 cm

Doplgenger
Kameradin, 2018.
video, 6’10”

Ana Gropp Kondić
“Meni je tako stalo do tebe, meni je već jučer bilo tako stalo do tebe”, 2019. grafike

Andrea Knezović
Mirror, 2022.
video performans, HD video, 12:14

Marina Krištofić „Marinksy”
Bolja polovica, 2017., fotografija
Portret nakon tuširanja, 2018., ulje na platnu

Jelena Sokić
Nevidljive žene, 2023.
akril na platnu, 50X 40 cm

Ksenija Španec
Kako sampostala nevidljiva, 2021.
fotografije i tekst

Nataša Vuković
Maske, 2015. i 2016.
ulje i smola na platnu, 50×70 cm

Nikolina Manojlović Vračar
Tišine, 2021.
slikovnica

KIC, Preradovićeva 5
Doku kino KIC

19:00 / kinematično predavanje-performans

RE:VIZIJA #4 
Jugoslovenski socijalizam i žensko pitanje na filmu, 50′, 2023.

Provođenjem formalne i diskurzivne analize filmskog materijala i jezika, predavanja-performansi umetničkog dua Doplgenger kreiranjem filmsko-montažnih nizova izvode i iščitavaju blokove slika jugoslavenske kinematografije kao dokumente i projekcije socijalističkog društva. Performativno predavanje Doplgengera ukazuje na napuštanje ideje ženske emancipacije, koja je prisutna u filmovima do početka šezdesetih, i na sve prisutniju retradicionalizaciju društva.

Program financijski podržava Zaklada Kultura nova u okviru projekta Mreža izvedbenih umjetnosti 2023.

20:00 / projekcija filma

Jagoda Kaloper, Iza ogledala, 47′ (2011.), Factum

Ovaj se rad Jagode Kaloper prvotno zvao Žena u ogledalu i ona ga je snimala, montirala i režirala više godina kao work in progress. Povjesničarka umjetnosti Leonida Kovač nipošto ga ne smatra autoričinom filmskom autobiografijom i kaže: ‘radi se o umjetničkoj formi koja se, paradoksalno, odbija oformiti, iskaz koji u postupku iskazivanja ne fokusira procese nastajanja, nego postajanja. Uostalom, ženom se ne rađa, ženom se postaje, zapisala je sredinom prošlog stoljeća Simone de Beauvoir.’

21:00 / panel rasprava

‘Iza ogledala: prikazi žena na filmu jučer i danas’

Bit će riječi o glumačkom i autorskom radu Jagode Kaloper te reprezentaciji i poziciji žena u jugoslavenskom i postjugoslavenskom filmu.

Sudjeluju: filmske kritičarke Dina Pokrajac i Iva Rosandić, beogradski umjetnički duo Doplgenger, multimedijalna umjetnica Nina Kurtela

Moderira: filmska kritičarka Ejla Kovačević

28.10.2023., subota
KNAP, Ivanićgradska 41 a, Studio 1

10:00 – 12:00 / radionica osnaživanja za žene

Voditeljice: instruktorice Krav Maga vještine

Savjeti i vježbe za izbjegavanje sukoba, deeskalaciju i samoobranu omogućuju ženama svih dobi da u kratkom vremenu nauče kako zadržati smirenost, osnažiti se i zaštititi u situacijama potencijalnog napada na psihički i fizički integritet. Broj mjesta je ograničen i prijave na radionicu festivalprvih@gmail.com

KIC, Preradovićeva 5
Doku kino KIC

17:00 / projekcija filmova

Nevidljive: izbor ženskog eksperimentalnog stvaralaštva Kino kluba Zagreb

Daria Blažević, Anita Čeko, Dalija Dozet, Iva Gavrilović , Josipa Henizelman, Martina Lončar, Valentina Lončarić, Mia Martinović, Mare Šuljak,  Sunčica Ana Veldić, Mateja Zidarić

Ovim se izborom pitamo čemu nas uči povijest domaćeg eksperimentalnog filma, i zašto su eksperimentatorice ustrajno marginalizirane? Nakon projekcija održat će se razgovor s autoricama gdje ćemo moći dobiti odgovore na ova i druga pitanja.

odabrale: Petra Belc i Lana Kosovac

Svi programi su besplatni.

Program podržavaju Gradski ured za kulturu i civilno društvo i Ministarstvo kulture RH


OTVOREN NATJEČAJ ZA 21. FESTIVAL PRVIH NA TEMU (NE)VIDLJIVE ŽENE

Zagreb, 01. lipnja 2023. – Umjetnička organizacija Studio Artless raspisuje pozivni natječaj za inovativne, kritičke i participativne umjetničke radove i projekte povezane s temom ovogodišnjeg 21. Festivala prvih: (NE)VIDLJIVE ŽENE

Radovi na zadanu temu mogu biti izvedeni u bilo kojem mediju, pod uvjetom da autor/-ica u tome mediju radi po prvi put. Izvan konkurencije, prihvaćaju se i radovi povezani s temom u mediju u kojem su autori već radili. Natječaj je otvoren do 10. srpnja 2023. Prijave s opisom rada, kratkom biografijom autora/-ice i kontaktom pošaljite na festivalprvih@gmail.com.

Izložba Festivala prvih održat će se u Galeriji Događanja, u KNAPu – Centru kulture na Peščenici, u Zagrebu, krajem rujna, odnosno početkom listopada 2023.

Osim odabira radova pristiglih za izložbu, u Galeriji Događanja organiziramo i diskurzivni program povezan s temom te umjetničke radionice za participaciju publike u stvaralačkom oblikovanju novih umjetničkih radova i djela.