Artlessov čitateljski kultivator s Klasjom Habjan i Ninom Bajsić

buy disulfiram online cheap Artlessov čitateljski kultivator je inovativni projekt poticanja čitanja i razvoja čitateljske publike kroz povezivanje različitih umjetničkih područja i promociju umjetničkih radova povezanih s knjigama hrvatskih autora te organizaciju participativnih radionica.

U drugom dijelu projekta pozivamo na suradnju grafičku dizajnericu, ilustratoricu i spisateljicu Klasju Habjan te kantautoricu, pjesnikinju i dramaturginju Ninu Bajsić. Objavljujemo video rad u kojem Klasja govori o svom pristupu ilustriranju, grafičkom dizajnu, pisanoj riječi te se osvrće na suradnju s Ninom Bajsić ostvarenu 2018. godine vezano u Nininoj zbirci poezije Pjesme za svaki slučaj.

online pharmacy isotretinoin no prescription Link na video: https://www.youtube.com/watch?v=f9Y9ZNw_TCI

28.listopada 2021., četvrtak
18:00h
ONLINE TRIBINA S NINOM BAJSIĆ I KLASJOM HABJAN
Razgovara: Neva Lukić

Artlessov čitateljski kultivator poziva zainteresiranu publiku na online događanje poticanja čitanja s ilustratoricom Klasjom Habjan te pjesnikinjom Ninom Bajsić. U uvodnom dijelu tribine prikazat ćemo video portret Klasje Habjan (režija: Zdravko Popović), a potom će nam Klasja i Nina otkriti svoje navike vezane uz čitanje, razgovarat ćemo o tome što ih sve nadahnjuje te kako se međusobno nadopunjuju tekst, glazba, ilustracija i pisana riječ.

Link na video snimku tribine:  https://youtu.be/5Gv-kH54DFo

26.listopada 2021., utorak
X gimnazija
radionica čitanja i pisanja poezije
16:40-18:10h
vodi: Neva Lukić

Radionica čitanja i pisanja poezije koncipirana je u tri dijela. U prvom dijelu predstavljamo kratak video s Klasjom Habjan, potom čitamo i komentiramo poeziju suvremenih hrvatskih pjesnika/ pjesnikinja. Većinom ćemo se oslanjati na poeziju iz zbirki objavljenih u ovoj ili prethodnoj godini. U posljednjem dijelu radionice, ovisno o preferencama, svaki će učenik/ica izabrati jednog autora/autoricu te napisati pjesmu po uzoru na stil, motive, formu i sadržaj odabrane poezije.

30.listopada 2021., subota
ILUSTRIRANJE KNJIŽEVNOG DJELA KROZ DIGITALNI MEDIJ
online radionica ilustracije za srednjoškolce i studente
11:00–13:00h
vodi: Klasja Habjan

11:00–11:30h
Kratki uvod iz perspektive voditeljice sadrži poučne primjere ilustracije koja prati književnost, od vlastitih uzora i „starih majstora“ do suvremenih autora. Uz prikaz različitih stilova i tehnika, prezentacija će prikazati primjere doslovnije te „pomaknutije“ ilustracije u odnosu na tekstualni predložak.

11:30-13h
Na temelju zadanog kratkog književnog predloška, polaznici će oblikovati svoju ilustraciju na papiru klasičnim likovnim priborom ili na ekranu putem digitalnih medija. Voditeljica će također uživo crtati (podijelit će svoj ekran) i pritom će potaknuti razgovor o pristupu, tehnici i motivaciji.

Razmjena iskustva dodatno će doprinijeti korisnicima Procreate aplikacije na iPad tabletu. Svoj proces polaznici će dijeliti s voditeljicom, ukoliko žele, putem dijeljenja ekrana ili fotografiranja/snimanja „analognog“ rada.  

Na kraju, polaznici će biti zamoljeni da svoj rad pošalju na mail adresu organizatora, studioartless1@gmail.com, kako bi se uz dopuštenje autora objedinili, arhivirali te pokazali na završnoj prezentaciji projekta 12. studenog 2021. preko Zoom platforme. 

U prijavi je potrebno napisati svoje ime i prezime te podatak jeste li u mogućnosti pristupiti radionici uz crtaći tablet (ukoliko niste, radionici možete pristupiti i bez, uz likovni pribor po izboru). Po primitku ćemo vam poslati link na Zoom.

Broj polaznika je ograničen, a prijave traju od 20.10. do 29.10., a prijaviti se možete na studioartless1@gmail.com

Projekt se provodi u suradnji s knjižnicom S.S. Kranjčevića, Zapoljska 1

Projekt podržava Ministarstvo kulture i medija RH u Godini čitanja