Jesu li se probudili usnuli čuvari grada Zagreba?

Pilot-audio šetnja

buy neurontin online overnight PREMA KNJIZI ŽELJKA ZORICE „USNULI ČUVARI GRADA ZAGREBA ILI FANTASTIČNI BESTIJARIJ“

http://thebeginningfarmer.com/tbf-157-crooked-gap-farm-v2-0/ Multimedijalni umjetnik Željko Zorica (1957.-2013.) početkom devedesetih napisao je knjigu: Usnuli čuvari grada Zagreba ili Fantastični bestijarij, AGM, 1996. U njoj se bavio „skulpturalnim dekoracijama s motivima faune“ na zagrebačkim zgradama Donjega grada i jedinoj katedrali.

Uz svesrdnu stručnu pomoć paleontologa i demonologa dr. Hansa Christiana Zabludovskog, poznatog kartaša i vinopije, upoznao je i opisao je, slovima i brojkom, petnaest neobičnih zagrebačkih, a svjetskih fantastičnih bića koja bi zavolio i slavni Argentinac Horhe Louis Borhes kada bi ih mogao vidjeti.

Dogodovštine tih izmaštanih bića, zajedno s preciznim opisima karakteristika njihovih vrsta, te faktografskim podacima o zgradama, arhitektima, investitorima i graditeljima, okupljene su u nevelikoj zbirci, u nešto više od stotinjak pisanih i bogato ilustriranih stranica.

Zoričina knjiga na inovativan, originalan i jedinstvan način prezentira sasvim drugačiji pogled na grad Zagreb, spajajući faktografiju, priče o mitološkim bićima iz već postojećih, povijesnih bestijarija, dodajući za svaki lik s pročelja novu, duhovitu, intrigantnu slikovitu priču.

Tako čitamo, a izgleda kako ćemo i čuti, o veselim, a mudrim sovama knjižničarkama (s tadašnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a današnjeg Arhiva na Marulićevom trgu) koje vršljaju po starim knjigama i spisima te, prema predaji, spašavaju gotovo izgubljenu karijeru arhitekta Rudolfa Lubynskog.

Zorica je želio „istražiti i proučiti odnose i utjecaje u europskoj umjetnosti skulpturalnih dekoracija s motivom faune, te ih učvoriti, učiniti labirntom, izmiješati fikciju – legende, priče, predanja, bajke i ne-fikciju: povijesne činjenice.“ Želio je da takva „eklektična građa posluži da se djeca“ i odrasli „zainteresiraju za pojmove iz povijesti umjetnosti, za osobe iz povijesti Zagreba, za mitologiju i simboliku čudnih bića te na kraju za njih same putem umjetnosti koja je upitnik nad svakom glavom.“

Skretanje pozornosti na fantastična bića – zmajeve, baziliske, grifone – podsjeća nas kako je „danas lako postati fantastična životinja…jer uskoro će u naš bestijarij stupiti i tuljani i morski lavovi, gorile i kolibri, bjeloglavi supovi i bube.“ (FBR, 1999:5).

Ovo je početni, pilot program kojim započinjemo seriju šetnji prema Zoričinom itinereru. Krećemo od spomenika Nikoli Tesli, južnim dijelom Lenuzzijeve potkove, ronimo u Deželićev prilaz, krećemo se prodručjem zmajeva, da bismo Zapadnim perivojem stigli do jedne od najljepših zagrebačkih zgrada – današnjem Arhivu RH.