16. Festival prvih (2018)

http://ashmann.uk/tag/wi-fi-hotspot/ tema: Doba praznine

U Anićevu Rječniku hrvatskoga jezika (Novi Liber, Zagreb, 1991.) riječ doba objašnjava se na sljedeći način: 1. razdoblje u razvoju Zemlje, kulture, civilizacije [ledeno ~, brončano ~ ] 2. dio godine 3. dio dana, v. vrijeme [~večere ]Δ zlatno ~ razdoblje najvećeg procvata; mirno ~ razdoblje bez rata, mirnodopsko vrijeme; godišnje ~ proljeće, ljeto, jesen, zima; dok se pod odrednicom praznina u istome Rječniku nalazi: 1. svojstvo neispunjena prostora, svojstvo onoga što je prazno 2. Pren. odsutnost, nepostojanje sadržaja, manjak sadržaja, ništavnost [~misli, ~duše].

Iz rada francuskog teoretičara Gillesa Lipovetskog iz 1983. godine preuzimamo sintagmu iz naslova zbirke eseja Doba praznine (L’ ère du vide). Lipovetsky se bavi suvremenim individualizmom i navodi: „Tako smo na kraju pustinje; svatko, već atomiziran i odvojen, postaje aktivni agens pustinje, proširuje je i produbljuje, budući da je nesposoban „živjeti“ ono Drugo. Ne zadovoljavajući se proizvodnjom izolacije, sistem rađa želju za njom, nemoguću želju koja se, čim je ispunjena, pokazuje kao nepodnošljiva: čovjek traži biti sam, uvijek sve usamljeniji i istovremeno ne podnosi samog sebe, nasamo sa samim sobom. Tu pustinja nema ni početka ni kraja.“ Lipovetsky govori o jačanju individualizma, povećavanju ravnodušnosti, dosadi ponavljanja u kojoj novo djeluje staro, a napredak u budućnosti nije vidljiv niti se očekuje.

Pišući ove eseje Lipovetzky se osvrće i na Laschovu studiju Narcistička kultura, kojom autor uočava i razrađuje jedan od dominantnih obrazaca popularne kulture suvremenih društava, sindrom narcisa. Grčki mit o mladiću Narcisu, zaljubljenom u vlastiti odraz u vodi, a istovremeno bešćutnom, poslužio je kao detektor psihopatološkog ponašanja. Pa, citirajmo Lascha: „Usprkos povremenim iluzijama o vlastitoj svemoći, narcisu su potrebni drugi da bi doživio samopoštovanje. On ne može živjeti bez publike koja mu se divi. Njegova očigledna sloboda od porodičnih veza i institucionalnih stega ne daje mu slobodu da bude sam i da se ponosi svojom individualnošću. Upravo obrnuto, ona pridonosi njegovoj nesigurnosti koju može nadvladati jedino videći odraz „veličanstvenog sebstva“ u pažnji drugih ili pripadajući onima koji zrače slavu, moć i karizmu. Dok je opori individualist doživljavao svijet kao praznu divljinu koju valja oblikovati po svojoj vlastitoj zamisli, za narcisa je svijet ogledalo.

Iako su oba autora citirane misli zapisali prije gotovo četrdeset godina, protok vremena nije ih obezvrijedio. Dapače, oba su autora sjajno uočila tendencije koje, pod utjecajem popularne kulture i tehnologije, postaju sve dominantnije. Masovno korištenje tzv. društvenih mreža (Facebooka, Instagrama, Twittera), selfiji, kratki zapisi, postovi i javno izlaganje upitnih individualnosti čini ovu temu aktualnom i poticajnom za razmatranje, promišljanje i proizvodnju zanimljivih, inovativnih umjetničkih radova.

—————————————————————————

Marko Tomaš

21st CENTURY PUZZLE

širokom cestom između ruševina vozimo se –

anđeli s Bulevara upiru prstom u nas, zaboravljaju glazbu, isparavaju otrovnu maglu, noktima čiste kožu, odlažu život kao odijelo, umiru na vrhu igle, njihove oči sjaje divljački, oni ne očekuju bilo kakvo milosrđe, ne traže ljubav niti religiju, prazni poput 21. stoljeća, razoreni poput mene, razoreni neuzvraćenom ljubavlju, pijanom prevarom, političkim prevratom, državnom granicom, mostom preko rijeke, mjesečevim mjenama, sunčevim pjegama, razoreni kao ozon, meki kao stratosfera, razoren kozmos, astronaut u drumskoj kafani, orgije na zasjedanju UN-a, prazno, prazno stoljeće, Guernica kojoj je oduzet užas, prazno poput odbačene vojničke konzerve u iračkoj pustinji, opako kao pješačka mina u centru grada, jednako glupo i zlo, plitko ukopano, talk show, self help, shoping mall stoljeće, stoljeće zvijezda za jednokratnu upotrebu, stoljeće bez heroja, slomljeno, razoreno, prazno, Amerika bez Whitmana i Kerouaca, Europa bez revolucija –

slušaj me, tebi se obraćam, Sorellina, tebi od sada govorim i kada samo sanjam da pričam, oktobarske noći su hladne kao pivo u našim rukama, kao gram speeda razvučen u cestu preko korica tajlandske kuharice, a tvoja kosa je i dalje žuta, polje maslačka i ja, poput mačke, imam devet života i samo ovakvo stoljeće da ih potrošim, s ovim tijelom neotpornim na putovanja, Marlboro kašljem i očima ludim poput korova –

čujem svećenika koji propovijeda kupnju božanske milosti, čujem generale koji pozivaju na eksperimentalno korištenje droga, posvuda čujem ubojice, žamor kao na burzi, tržnici robljem, milion odlučnih glasova

i mi usred ljudske pravde,

sneni poput sitih zvijeri, kao otok, draga, kao otok.

—————————————————————————

purchase isotretinoin (isotretinoin) PROGRAM 16. FESTIVALA PRVIH

28.9.2018. – 3.10.2018. tema Doba praznine

PETAK 28.9.2018.
Centar za kulturu na Peščenici KNAP , Ivanićgradska 41a

17.30

LINOREZ!!!

Grafička radionica tehnike linoreza sa Zdenkom Bužekom

Linorez je grafička tehnika visokog tiska. Ovu efektnu tehniku, koja zamjenjuje drvorez, koristili su mnogi likovni umjetnici, od ekspresionističke grupe Die Brücke do Henrija Matissa i Pabla Picassa. Uz stručno vodstvo akademskog slikara-grafičara Zdenka Bužeka, možete naučiti osnove ove tehnike, koja koristi igru preznine i punoće.

17.30

Fond za druge u suradnji sa 16. Festivalom prvih organizira prezentaciju: Strategije prikupljanja sredstava izvan javnog sektora

Vesna Mačković i Zvonimir Dobrović

19.00

OTVARANJE IZLOŽBE U GALERIJI DOGAĐANJA

Butorac, Jurković, Pećanić, Škvorčević, učenici OŠ Bol, Split

OTVARANJE POSTAVA RADA „UNDERGROUND“

Miroslav Galinac

PRIKAZIVANJE RADA „ČUVARICA ZASLONA“

Vesna Mačković

20.00

DOBA PRAZNINE / PSIHOLOŠKI ASPEKTI

predavanje dr.sc. Željka Kamenov

„Ako su svi usmjereni na sebe, tko će se usmjeriti na mene?“

O psihološkim posljedicama utjecaja suvremenog društva i načina života na pojedince, s obzirom na nesklad između čovjekove temeljne potrebe za pripadanjem i aktualnog veličanja individualizma

21.00

PRAZNINA DOMA

Nikolina Butorac – prezentacija rada

SUBOTA 29.9.2018.
Centar za kulturu na Peščenici KNAP , Ivanićgradska 41a

11 – 12.30

LINOREZ!!!

Grafička radionica tehnike linoreza sa Zdenkom Bužekom

18.00

ZBOR PRAZNINE

Radionica pjevanja s Vidom Manestar

Svatko može pjevati! Inspirirani stranim i domaćim community art Zborovima pritužbi, pokrećemo radionicu pjevanja s pretećom vokalisticom Elementala Vidom Manestar. Nježno vas pozivamo da iskažete svoje riječi, misli i stavove na temu praznine, bez pritiska da budete osobito mudri – samo iskreni! Godine, stas i glas nisu prepreka!

20.00

KULTURA SELFIJA – SVIJET IZA TVOJIH LEĐA

predavanje

dr. sc. Ana Peraica

U „svijetu iza leđa“ vide se ljudi koji umiru u bolnicama, samoubojice koje skaču s mosta ili čak bombaški i teroristički napadi, nalik CNN-ovim izvještajima s mjesta nesreća…Stvarnost postaje samo još jedna nova, sljedeća priča, pa isprva izgleda kao da je svejedno nalazi li se u pozadini Auschwitz ili neka druga turistička destinacija.

21.00

NEIMENJIVI

izvedba s čitanjem i kuhanjem

Irena Boćkai i Ana Katulić

Polazište eat art-performansa Neimenjivi Beckettova je novela istoimenog naslova koju čini monolog iz perspektive neimenovanog i nepoznatog protagonista, koji ne samo da nema imena, nego je i „neimenjiv“.

NEDJELJA 30.9.2018.
AKC Medika,, Pierottijeva 11

11.00

BUDUĆNOST SEKSUALNOSTI

instalacija i performans

akcija Brune Isakovića

produkcija: Festival prvih i Domino uz podršku AKC Medika i Mreže za izvedbene umjetnosti

Akcija spašavanja više od tisuću knjiga od propadanja u skladištu ukazuje na trenutne rezultate kulturne politike koja je dovela do rasipanja knjižarske mreže, poraznih statistika prodaje knjiga i općeg nepovoljnog stanja u sektoru izdavaštva. Zainteresirana publika pozvana je da tijekom trajanja performansa dođe razgledati instalaciju i slobodno uzme po jedan primjerak prvog, drugog i/ili trećeg dijela Povijesti seksualnosti Michela Foucaulta. Knjige koje po isteku trajanja instalacije ne budu preuzete bit će u okviru performansa „Budućnost seksualnosti“ prikladno uništene na našu kolektivnu odgovornost.

21.00

paljenje krijesa uz Drum&Bijes

PONEDJELJAK 1.10.2018.
Centar za kulturu na Peščenici KNAP , Ivanićgradska 41a

19.00

DIE FREUNDSCHAFTEN

promocija knjige Željka Zorice

sudjeluju Zvonko Dobrović i Una Bauer

Dvojezična knjiga više autora o seriji radova Željka Zorice DIE FREUNDSCHAFTEN  u kojima autor preispituje međudržavne odnose (i prjateljstva) u razdoblju od 2010. – 2013. godine u produkciji Udruge Domino.

20.00

CABBAGE CLAIRVOYANT

film Željka Zorice

U filmu Zorica odgovara na pitanje kakav je to oblik života Cabbage Clairvoyant, što je on sam, je li obrazovanje uvod u vidovitost, što s njome postižemo, kamo nas vodi, može li se zamijeniti s nekim drugim oblikom meditacije ili religije.

UTORAK 2.10.2018.
Centar za kulturu na Peščenici KNAP , Ivanićgradska 41a

18.30

OD IZVEDBE SUBVERZIVNIH IDEJA DO KRITIKE POLITIČKOG KONCEPTA POST-ISTINE: primjer – KUGLA GLUMIŠTE I BORIS KADIN

predavanje

dr. sc. Suzana Marjanić

Etiku i estetiku Kugla glumišta Zlatko Burić odredio je konceptom kazališta kao socijalne situacije – idejom da djeluju kako kazalište kulturnih aktivista. Estetizacija ulica, cementnih konstrukcija novozagrebačkih stambenih blokova, prostora napuštene zapruđanske lokomotive dio je Kugline poetike. Prisjetit ćemo se i filmski izvedbenih ideja Kugla glumišta sa završnom posvetom antiterorističkim performansima Borisa Kadina, a što će biti i uvod u njegovu Oresteju i kritiku političkog koncepta post-istine.

19.30

TV EMISIJA KUGLA GLUMIŠTA, 1981.

Program TV drame prekida najnovija vijest o nestanku djevojke Anice Vlašić, spikerica kaže kako režija javlja da je stigla grupa građana…koji se predstavljaju kao Kugla glumište.

21.00

ORESTEA. POSTISTINA.

zagrebačka premijera performansa

Boris Kadin

Pitanja koja su gorivo za projekt: što nas još uvijek dira kod Eshila i što nas to Eshil još može/ako može naučiti? Kako transformirati gledatelja u postgledatelja? Koja je nježna uloga teatra za zajednicu danas? Kako ostati u kontaktu? Koja je naša postistina o prvoj tragediji ikad?

SRIJEDA 3.10.2018.
Centar za kulturu na Peščenici KNAP, Ivanićgradska 41a

18.00

ZBOR PRAZNINE

Radionica pjevanja s Vidom Manestar

Svatko može pjevati! Inspirirani stranim i domaćim community art Zborovima pritužbi, pokrećemo radionicu pjevanja s pretećom vokalisticom Elementala Vidom Manestar. Nježno vas pozivamo da iskažete svoje riječi, misli i stavove na temu praznine, bez pritiska da budete osobito mudri – samo iskreni! Godine, stas i glas nisu prepreka!

20.00

Proglašenje nagrada 16. Festivala prvih

Caffe bar Kolaž, Amruševa 11

21.00

POSLJEDNJI TULUM NA SVIJETU

DJ Željko