Artlesov čitateljski kultivator

Artlessov čitateljski kultivator je inovativni projekt poticanja čitanja i razvoja čitateljske publike kroz povezivanje različitih umjetničkih područja i promociju umjetničkih radova povezanih s knjigama hrvatskih autora te organizaciju participativnih radionica.

U prvom dijelu pozivamo na suradnju glazbenicu Saru Renar i pjesnikinju Mariju Dejanović te objavljujemo video rad temeljen na njihovoj dosadašnjoj suradnji vezanoj uz interdisciplinaran pristup Marijinoj poeziji kroz medij glazbe i produkcije zvuka.

where to buy cenforce online Link na video: https://www.youtube.com/watch?v=k9JpEiMd17w

14.listopada 2021., online tribina
18:00 h
SARA RENAR I MARIJA DEJANOVIĆ
Razgovara: Neva Lukić

Artlessov čitateljski kultivator poziva zainteresiranu publiku na online događanje poticanja čitanja s glazbenicom Sarom Renar i pjesnikinjom Marijom Dejanović.

U uvodnom dijelu tribine prikazat ćemo video portret Sare Renar (režija: Zdravko Popović), a potom će nam Marija i Sara otkriti različite perspektive na važnost čitanja, stvaranja i interdisciplinarne suradnje.

Istražimo kako se međusobno nadograđuju zvuk i pjesnička riječ, a kao neuobičajenu lektiru prije tribine preporučamo poslušati njihov zajednički album U privremenom smještaju kod ljudi, koji zapravo album nije. Pozabavimo se žanrovskom neodređenosti tog djela i čitajmo zajedno putem tona i zvuka u prvom Artlessovom čitateljskom kultivatoru!

Link na album: https://sararenar.bandcamp.com/album/u-privremenom-smje-taju-kod-ljudi

Zlink na snimku tribine: https://www.youtube.com/watch?v=k9JpEiMd17w

16. listopada 2021.
Online radionica čitanja i pisanja poezije
10:00 – 13:00 h
vodi: Neva Lukić

Online radionica čitanja i pisanja poezije koncipirana je u dva dijela. U prvom dijelu čitat ćemo i komentirati, a potom pisati komentare o poeziji suvremenih hrvatskih pjesnika i pjesnikinja. Većinom ćemo se oslanjati na poeziju iz zbirki objavljenih u ovoj ili prethodnoj godini.
U drugom dijelu radionice, ovisno o preferencama, svaki će polaznik/ca izabrati jednog autora/autoricu te napisati pjesmu po uzoru na stil, motive, formu i sadržaj odabrane zbirke.

Radionica je namijenjena starijim srednjoškolcima i odraslima. Prijave molimo na e-mail neva.lukic@gmail.com do 15. listopada 2021. Broj sudionika je ograničen.

21. listopada 2021.,
radionica čitanja i pisanja poezije
Ugostiteljsko-turističko učilište, Zagreb
08:30 – 10:00 h
vodi: Neva Lukić

Radionica čitanja i pisanja poezije nadovezat će se na tribinu s glazbenicom Sarom Renar i pjesnikinjom Marijom Dejanović. U prvom dijelu radionice s učenicima Ugostiteljsko- turističkog učilišta razgovaramo o čitanju – što sve čitanje može biti i na koje sve načine se ono može shvatiti. U drugom dijelu čitat ćemo poeziju iz zbirke Etika kruha i konja (2018.) Marije Dejanović, te stvoriti svoje radove nadahnuti formom, sadržajem i motivima te zbirke.

Projekt se provodi u suradnji s knjižnicom S.S. Kranjčevića, Zapoljska 1

Projekt podržava Ministarstvo kulture i medija RH u Godini čitanja