Artlessov umjetnički generator

cheap prednisone CASE STUDY: DEKONSTRUKCIJA PREDSTAVE PREOKRET ILI KRAJ?

Prijave na radionice: https://bit.ly/3ugFJcZ

Studio Artless kreće s nizom edukativno-kreativnih radionica, sadržajno povezanima s predstavom Preokret ili kraj iz 2019. koja je reinterpretacija predstave Ende oder Wende kazališne grupe Ulješura iz 1983./84. multimedijalnog umjetnika Željka Zorice-Šiša i suradnika (slikarica Mirjana Vukadin, snimatelj Dragan Ruljančić, filmaš Vladimir Petek, izvođač Krunoslav Mavar). U originalnoj multimedijalnoj kazališnoj predstavi kao izražajni elementi korišteni su ples i pokret, inovativna scenografija, slajdovi, TV, film i bučna glazba. Predstava je nastala metodom skupnog osmišljavanja kazališta (V. Kačić Rogošić, 2017.) na tragu iskustava avangardnog pristupa Kugla glumišta, kontrirajući rigidnom pristupu autoritarnog, hijerarhijskog redateljskog kazališta, dominantnog početkom 80-ih. U novoj smo predstavi postojeći scenski predložak kritički izvrnuli i osuvremenili: zamijenili smo rodne uloge i dominantno mušku fabulu postavili u ženskom ključu – slabo plaćena konobarica suočava se s androgenim partnerom (lutkom i izvođačicom) u društvenom okružju ortačkog kapitalizma.

Koristimo pojam dekonstrukcija, kojeg je u teorijski rad uveo francuski filozof Jacques Derrida (1930.-1984.), misleći o „provjerljivosti i održivosti“ argumenata u konstrukcijama „svake vrste“ (Jochen Hörich) želeći preispitati sredstva od kojih i s kojima smo „sastavili“ predstavu. Njihovim proziranjem dolazimo do polaznih elemenata od kojih smo je sklopili: osnovnih točaka sadržaja i likova, radnje i konteksta, živih slika izvođača/ice, slika „zamrznutih“ u video/filmskom radu, stalno promjenjive scenografije u kojoj su i zidovi pokretani kroz animaciju grafike, svjetla koja se mijenjaju iz scene u scenu, pulsirajuće glazbene matrice, lutke kao izvedbenog elementa i njihove konačne sinergije.

Ciklus radionica zamišljen je kroz niz predavanja/radionica koje pretpostavljaju aktivno sudjelovanje polaznika i oblikovanje niza zadataka i vježbi u različitim formatima. Zanima nas proces proizvodnje samostalnih ili zajedničkih umjetničkih ideja i radova.

http://venturearchitecture.com/studio/ U šest tematskih blokova bavimo se:

  • angažiranom umjetnošću i razvojem kritičkog mišljenja(kroz teoriju i praksu angažirane umjetnosti, ljudska prava i umjetnost, skupno osmišljeno kazalište na primjeru Kugla glumišta, pregledom predstava Željka Zorice, analizu stereotipa kao izražajnog sredstva u umjetnosti i reinterpretaciju/analizu postojećeg djela)
  • izvedbenim praksama
  • scenografijom i skulpturom u kazalištu
  • scenskom i filmskom proizvodnjom
  • glazbom
  • oblikovanjem vizualnog materijala i medijskom prezentacijom