Franka Iskra: Pustinja, 2022.

Houten tapiserija

Ne možemo sa sigurnošću tvrditi što se u narednim desetljećima kreće prema nama, čak niti što nose izmjene godišnjih doba. Biljni i životinjski svijet uvelike pati zbog zagađenja uzrokovanog brojnim ljudskim čimbenicima. Dijelimo stanište s onima kojima uzrokujemo najviše patnje, ta patnja će sustići i nas, samo je pitanje vremena. Kada će se otopiti ledenjaci? Kada će poginuti posljednji nosorog? Kada će nebo dugotrajno ostati crno? To su pitanja koja nas prate i neprestano kvocaju bez obzira u kojem se mentalnom stanju ili u kojoj financijskoj prilici ili neprilici nalazimo. Dizajn tapiserije posvećen je prirodi, njezinoj ljepoti i njezinoj veličanstvenoj raznolikosti.

frumpily Franka Iskra

Rođena je 1998. godine u Zagrebu. Nakon završene osnovne škole, 2013.godine upisuje Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, tekstilni odjel. Godine 2017. godine upisuje preddiplomski studij na Tekstilno tehnološki fakultetu, zatim, godinu kasnije, smjer dizajn tekstila. Za vrijeme studija sudjeluje na projektima koji su u sklopu TTF-a bili izlagani na Tjednu dizajna u Zagrebu 2020. godine. Nakon završetka preddiplomskog studija 2021. godine, upisujem diplomski studij. Godine 2021. odlazi na projekt Erasmus+: Youth in action u Norveškoj. Nakon povratka u Zagreb, 2022. sudjeluje u izlaganju rada na DA! Festivalu te na skupnoj izložbi u reGALERIJI u Zaboku.

Opis rada

Skica napravljena u digitalnom obliku  ( u privitku maila) predstavlja dizajn za izradu ručno taftane tapiserije. Tapiserija bi bila veličine 90 cm x 90 cm te materijal koji bi koristila za izradu tapiserije je vuna, te bi se koristile najbliže boje originalnoj digitalnoj skici. Različitim metodama taftanja dobila bih različite teksture na određenim dijelovima tapiserije.  Tapiserija bi se izlagala na zidu.

Koncept – vrijeme rizika – nesigurnost kao konstanta

Ne možemo sa sigurnošću tvrditi što dolazi u našem smjeru u narednim desetljećima, čak niti što nose izmjene godišnjih doba.  Biljni i životinjski svijet uvelike pati zbog zagađenja uzrokovanog brojnim ljudskim čimbenicima. Dijelimo stanište sa istim tima kojima uzrokujemo najviše patnje, ta patnja će sustići i nas, samo je pitanje vremena. Kada će se otopiti ledenjaci? Kada će poginut posljednji nosorog? Kada će nebo dugotrajno ostat crno? To su pitanja koja nas prate i neprestano kvocaju bez obzira u kojem se mentalnom stanju nalazimo ili u kojoj financijskoj prilici ili ne-prilici. Dizajn moje tapiserije je posvećen prirodi i njezinoj ljepoti i njezinoj veličanstvenoj raznolikosti.