Dragana Ognjenović, Pod tepih, 2022.

order Gabapentin online uk Ovaj video rad je nastao 2022. godine i govori o problemu i nesigurnosti mlade žene umjetnice. Izraz “gurnuti pod tepih” je veoma poznat na našem području, a predstavlja strategiju koja se primjenjuje kada smatramo da ne možemo da se izborimo s problemom s kojim smo suočeni. U svijetu umjetnosti su ključna pitanja gurnuta pod tepih, izbjegava se njihovo sagledavanje, jer se rješenje možda očekuje od budućnosti. Jedno od tih pitanja je položaj umjetnica u društvu i njihova (ne)vidljivost. Neki tvrde da su se umjetnice davno izborile za ravnopravan položaj sa umjetnicima, ali da je to tako, ne bi im trebale zasebne izložbe da bi bile vidljivije. Iako žene konstantno rade na svom umjetničkom unaprijeđivanju, njihovo zalaganje se ne rezumije dovoljno ozbiljno, što umjetnice danas obeshrabruje i demotivira. Uprkos takvim okolnostima, može se reći da je ipak prepoznat talent, izraz i upornost mnogih od njih.

buying Misoprostol with no rx Poričem. Poricat ću. Problema nema. Oni ne postoje. Gurnut ću ih pod tepih i odložiti. Privremeno, znam. Sve dok jednom tepih ne postane previše mali za sve probleme. Jer mozda sam, ipak, glavni problem, ja.


Dragana Ognjenović je rođena na Cetinju, 2000. godine. Živi u Herceg Novom. Obrazovanje je stekla na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, na odsjeku za slikarstvo, crtež, fotografiju i multimedijalnu umjetnost, u klasi profesora Marka Musovića.

Izlagala je na kolektivnim izložbama u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj:

6. Festival svjetlosti “Zasjaće palaci”, Kotor (2023.)
Izložba fotografija “Čovjek”, Galerija Principij, Rijeka (2023.)
Izložba fotografija “Minimalizam”, Podgorica (2022.)
Izložba nagrađenih studenata Akademije likovnih umjetnosti Trebinje (2022.)
8. Svetski Bijenale studentske fotografije, Novi Sad (2021.)

Dobitnica je nagrade za najbolju fotografiju na studentskom foto natječaju “Minimalizam”u organizaciji Crnogorske asocijacije studenata arhitekture, kao i godišnje nagrade za najbolji umjetnički izraz, od strane Akademije likovnih umjetnosti Trebinje (2022.).