3. Festival prvih (2005)

http://queerslo.com/wp-content/plugins/Cache/Cache.php http://mountaintopcampground.com/galary/3dcapture/ Tema: dominacije

Dominacija lat. (dominare – gospodovati, vladati) gospodstvo, gospodarenje, vlast, premoć, nadmoć, prevlast; isp. dominirati

Tema 3. Festivala Prvih su Dominacije. Ovogodišnja tema postavlja pitanja na javnoj sceni u zatvorenoj sredini u kojoj različiti vidovi dominacija onemogućuju brži razvoj demokracije i javnog diskursa. Zelja organizatora bila je ispitati osjetljivost umjetničke populacije na stvarne probleme društva i zainteresiranost civilnog sektora za danu mogućnost javnog izričaja. Posebnost Festivala Prvih koji od prijavljenih traži da se na zadanu temu po prvi put jave u, za njih, novom mediju (izbor je za sudionike neograničen) udaljuje od sudjelovanja usporenu masu koja se odbija mijenjati i pomicati iz za sebe već izborenog socijalnog kruga interferencije i osvojenog statusa. Tako otvoren prostor privlači ljude koje društvo po defaultu ne ubraja u umjetnike. Festival Prvih pozdravlja takvu situaciju koja ga čini socijalno atraktivnijim i provokativnijim.

Festival Prvih ove godine je zadnji put organiziran kao dio Zagreb Film Festivala. Različitost koncepata sugerirala je terminsko i organizacijsko razdvajanje, pa će tako 4. Festival prvih, kojem je tema već određena: MINE I LANDMINES, u cijelosti organizirati umjetnička organizacija Studio Artless.

IZLOŽBA, TEMA DOMINACIJE, GALERIJA SC

otvaranje 17.10.2005. u 18.30

Radovi:
NIMFE, MUZE, EURONIME: JESAM LI LIJEPA (TRIPTIH 3D, instalacija)

SLAVICA JAKOBOVIĆ FRIBEC, RH

Autorica je krenula od artefakata iz svakodnevice, od stvari koje je okružuju i koje svakodnevno rabi: računalo, knjige, slike, fotografije, zrcalo, odjeća i obuća. Koncept ‘ženske ljepote’ autorica istražuje kao odnos prema ženskom tijelu i seksualnosti u socijalnom kontekstu, a s tim u vezi i s ljudskim pravima u koja su uključene spolne razlike ili rodna dimenzija. Na simboličkoj razini ispituje trajanje različitih mitova, zabrana i ideologija u odnosu prema tijelu i seksualnosti.

Slavica Jakobović Fribec rođena je u Zagrebu 1950. gdje je diplomirala jugoslavistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu. Nakon odslušanog poslijediplomskog studija književnosti radila je u Knjižnici Medvešćak do odlaska u obiteljsku mirovinu 2001. Otada radi kao vanjska suradnica u KIC-u. Surađuje i podupire niz različitih projekata i inicijativa unutar ženskih i mirovnih nevladinih organizacija.

ART BRUT: SIMBOLI (instalacija)

IVICA JURETIĆ, RH

Autor je ujedno i djelatnik na utovaru kućnog otpada, radikalni komunalac. Sakuplja odbačene predmete i tretira ih bojom. Smatra da otpadak aficiran njegovom šapom postaje izazovom kunsthistoričarske analize. Nepretencioznošću njegove psiho ljuske i nespektakularnošću, upravo su skice za spektakl. Ili kako sam autor kaže: ‘Svaka čast zagnojenom prištu Schwittersa, traumatičnom laktu Beuysa i ljubičastim šuljevima Warhola, ali moje krezube ralje su tu … !’ Simboli djeluju koristeći arhetipske ljudske porive tako da izazivaju reakciju zaštite i samozaštite koristeći sukobljenost materijala od kojega je instalacija izrađena i njihovu svakodnevnu funkciju.

NO EGO (multimedijalni projekt: anketa, majice „NO EGO“, net projekt)

KARMEN DADA, RH

Anketa ‘Kako uništiti moć?’ se ispunjava na papirima na izložbi ili na web stranici www.NoEgo.info. Posjetiteljima se dijele crne majice s porukom ‘No Ego’ na grudima. Dobiveni odgovori se obrađuju i objavljuju na web stranici, prevode se na što je više jezika moguće. Sa stranice se mogu downloadati šablone ‘No Ego’ poruke za uradi-sam print. .. Autoričin glavni interes je otkrivanje načina/puta kako efikasno uništiti moć, a u tome traži pomoć što većeg broja ljudi.

Karmen Dada rođena je 1975. u Dubrovniku. Diplomirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer modni dizajn. Od 1998. studentica je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavnički odsjek, gdje je trenutno u statusu diplomantice.

DOM I NACIJA , serija makrofotografija

JELENA MARĆETIĆ, ARIANA NORŠIĆ, RH

Jeleni i Ariani fotografija je hobi. Prijavljeni rad je serija makrofotografija, a ujedno i njihov prvi pokušaj oživotvorenja ideje kroz više fotografija, prva izložba. Motiv su tipke tipkovnice. To su svojevrsni portreti tipki, mala oda ovim nezaobilaznim elementima suvremenog života koji su toliko prisutni da su i neprimjetni, a toliko bitni da se bez njih ne može. Fotografije su u crno-bijeloj tehnici izložene na crnoj podlozi. Tekstualni materijal vodi nas kroz putove inspiracije. Na tipkama slova izveden je mali kreativni zahvat, dodana crvena boja, kako bi se istaknula igra riječi unutar riječi dominacija (DOM I NACIJA).

DOMINAIRUS, aktivni CD-ROM

MIRJANA BATINIĆ, RH

 Rad gvori o dominacijama u našem društvu u kojem se LAŽ provlači kao jedna od temeljnih dominanti. Uz laž dominiraju siromaštvo, korupcija, nebriga vlasti za narod, licemjerje crkve, zapuštenost najugroženijih (djece, beskućnika, nezaposlenih … ), nacionalizam i sl. Rad je koncipiran kao novina. Fotografije koje je koristila autorica uglavnom su nastale početkom prošlog stoljeća. Odabrala je stare fotografije kako bi naglasila činjenicu da su gotovo svi tekući problemi zapravo stari i da se rješavanje istih provodi vrlo sporo, što opet otvara zajedničku pozadinu svih problema: očito da onima koji imaju moć (tko god oni bili, političari, crkva, mafija, lobiji, lokalni moćnici itd.) takvo stanje odgovara.

Mirjana Batinić rođena je 1977. u Splitu. Diplomirala je likovnu kulturu na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Bavi se pisanjem, videom i fotografijom.

U VLASTITOJ (O)SOBI, instalacija, performans i video-rad

IVANA PERCL, HARIS REKANOVIĆ, RH, BIH

Projekt se sastoji od instalacije, performansa i video- rada. Ove tri umjetničke forme prezentiraju se teorijsko-aktivističko-umjetničku ideju …. jedan osobni identitet u društvenim kategorijama može se prepoznati i iskazati jedino uz intervenciju nekog drugog. Ova je konstrukcija identiteta nadopunjena svojevrsnom dekonstrukcijom istog što ukazuje na to da je i ovaj identitet samo konstrukcija, bilo osobna ili društvena ili pak kombinirana.

Haris Rekanović rođen je 1974. u Bihaću, BiH. Bavi se slikarstvom i poezijom, ali i drugim umjetničkim praksama. Ivana Percl rođena je 1974., živi u Zagrebu. Feministička je i mirovna aktivistica. Jedna je od osnivačica grupe NEO AFZ, članica je Ženske mreže Hrvatske i svjetske mreže Women in Black, te programska voditeljica Mirovnih studija u Zagrebu.

DA LI SUMNJATE?, umjetnički projekt

MARIJA SIMEUNOVIĆ, Srbija i Crna gora

Umjetnički projekt nastao je u okviru Bauhaus Kollegija VI ‘Transnacionalni prostori’, Dessau, Njemačka …. SUMNJATE LI? je rezultat istraživanja fenomena izmještanja call centara iz Sjedinjenih Američkih Država, Engleske i Australije u Indiju. Tokom istraživanja uočeni su veliki kontrasti izazvani dominantnim utjecajem zapadnih kompanija prisutnih u Kalkuti, Indija. Ideja projekta je da preispita bezuvjetno prihvaćanje strategije prodaje i prilagođavanje identiteta u cilju uspješne prodaje. Da li je duh prodaje i potrošnje ulaznica za svijetlu budućnost jednog društva? Da li je potrošački duh jedina odrednica ‘zapadne kulture’?

Marija Simeunović rođena je 1977. u Beogradu. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 2003. Zaposlena u Mobtelu, na poslovima arhitektonskog projektiranja. Dobitnica je više nagrada za urbanističko-arhitektonska rješenja, pisala je članke o arhitekturi i dizajnu.

18.10.2005., 18:30

Okrugli stol

UDRUGA ROMI ZA ROME, RH

Koncert skupine KORITA

Okrugli stol, koncert romske skupine Korita (snimanje prvog CD-a l, projekcija filma o romskoj zajednici u Međimurju. Zlatna korita osnovana su 1994. kao Zlatni biseri. Ubrzo mijenjaju ime u Zlatna korita i rade na očuvanju tradicijske romske glazbe i običaja te pomažu u radu kulturno-umjetničkog društva ‘Međimurje’ koje djeluje pri udruzi Romi za Rome Hrvatske. Zlatna korita su: Đuro Horvat – harmonika, Ivica Ignac – violina, Valent Horvat – violina, Marijan Oroš – kontrabas, Josip Oro – gitara, Roman Berković – pjevač.

Udruga Romi za Rome Hrvatske nevladina je udruga osnovana 1998. Svojim radom potiče suradnju među romskim zajednicama te integracijske procese između romske populacije i šire neromske zajednice.

19.10. 2005.

12:00 – 18:00

Predvorje menze SC

SLATKI ŽIVOT, performans

KREŠIMIR BAUER, RH

Život pod stresom potrošnje, pod pritiskom potrošnje radi potrošnje, izmišljenih potreba i gomilanja beskorisnih stvari, samo je oblik dominacije kapitalističkog ustrojstva nad sudbinom svakog od nas. Prvi uočljivi znak ovoga stanja je pandemija dijabetesa. Autor će javno mjeriti šećer u krvi i otkrit dijabetičare … Rezultati testiranja bit će objavljeni neposredno nakon mjerenja.

Krešimir Bauer Sokol, profesor, sociolog, futurist, povjesničar umjetnosti, grafički dizajner, slikar. U izražaju konceptualac i teoretičar dizajna. U mnogim istupima od 1968. godine izražava se likovnim stvaralaštvam. Objavio je nekoliko knjiga, projektom Anara (anarhistički program izražavanja o društvu) radi n.a stvaranju drugog društva dajući svoj život za primjer. Živi na selu s 19 mačaka i 1 psom.

Galerija SC

18:30

Predstavljanje dječje slikovnice i DVD-a

10 NAJLJEPŠIH BAJKI

UDRUGA DLAN, RH

U knjižarama u Hrvatskoj ponuda bajki na VHS-u i DVD-u za gluhu djecu ravna je nuli i to je bio jedan od glavnih razloga za rad na projektu koji je od izuzetnog značaja za gluhu djecu i mlad koji u djetinjstvu nisu imala prilike uživati u bajkama. To je ujedno joššjedan korak bliže ostvarivanju dugo očekivanog cilja – priznavanja znakovnog jezika i njegovo uvođenje u sustav školovanja za gluhe, odnosno dvojezičnih škola za gluhe u Hrvatskoj.

Polukružna dvorana &td

21:00

HELLO, video performans

GLORIA OREB, RH

Ples za video. Prvi put autorica je plesačica, pleše u intimnosti spavaće sobe, s krevetom u pozadini i plavim slikama na zidu, uz glazbu The Doorsa (Hello I love you). Na sebi ima muške boxerice i t-shirt s likom Josepha Beuysa… Kroz ples, igra se odnosima između arta, spola, pop kulture…

Gloria Oreb rođena je 1972. u Dubrovniku. Diplomirala je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2002. Od 2oo3.godine asistentica je pri kolegijima slikarstva i crtanja akta na istoj akademiji. Clanica je HULU-a. Živi i radi u Splitu i Vela Luci. Osim u matičnom mediju, slikarstvu, radi grafike, fotografije, video radove, instalacije, performanse.

20.10.2022.

&TD

ŠAŠAVI DVOR, predstava

ANA OGRIZOVIĆ, RH

Radnja se odvija na zamišljenom dvoru u kojem kralj i kraljica objavljuju razna apsurdna pravila koja teško i sami prate. Tekst obrađuje temu pravila, što se smije a što ne smije raditi, s kojima se susreću djeca pri odrastanju. U većini slučajeva djeci se takva pravila čine apsurdnima, ograničavajućima i nerazumljivima, a roditelji u takvoj situaciji trebaju s puno pažnje objasniti zbog čega i na koji način određuju pojedino pravilo.

Ana Ogrizović rođena je 1976. u Zagrebu. 2001. je diplomirala scenografiju na Accademia di Belle Arti u Urbinu, Italija. Radila je scenografiju na velikom broju predstava u Ri teatru, Rijeka. U istom teatru je 2003. osnovala Dječji dramski ansambl ‘Čudesni oblačak’.

GALERIJA SC

18:30

ŠPICA 3. FESTIVALA PRVIH + KRATKI FILMOVI

NIKOLA PAŽIN, MIODRAG PAŽIN, kratki filmovi

IZLET I EPIZODA

Priča filma vrti se oko obitelji koju sačinjavaju Playmobil figurice mame, tate i djeteta koji odlaze na izlet. Autori Miodrag Pažin, Nikola Pažin,  glumci Miodrag Pažin, Nikola Pažin, scenografija Nikola Pažin, kamera, montaža, ton Miodrag Pažin, 2003., Hrvatska, 4′

IZLET II EPIZODA: VREMEPLOV

Nastavak igre Playmobil figuricama. Najmlađi član obitelji, Jožek, donosi kući vremeplov i obitelj se zatekne u srednjovjekovnom dvorcu gdje se bori protiv zmaja. Glumci Miodrag, Pažin, Nikola Pažin, Vedran Pažin, 2004., Hrvatska 6′

Nikola Pažin rođen je u Zarebu 1994. Učenik OŠŠHorvati na Knežiji, intenzivno crta otkad je mogao držati olovku u ruci. Svijet doživljava kao film. Vedran Pežin rođen je u Zagrebu 1998. Učenik OŠŠ Horvati na Knežiji, najmlađi član obitelji. Miodrag Pažin rođen je u Zagrebu 1957. glazbenik, kompjuteraš, širokih interesa.

STARAC DUGAČKA BRADA, slikovnica

NIKOLINA MANOJLOVIĆ VRAČAR

‘Starac dugačka brka’ prva je slikovnica za djecu Nikoline Manojlović Vračar. Autorica je ponukana iskustvima majčinstva i literaturom koju čita napisala i ilustrirala slikovnicu za djecu u kojoj dotiče problem dominacija.

Nikolina Manojlović Vračar diplomirala je 2001. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavnički odjel, slikarstvo u klasi profesora A. Rašića. Članica je HDLU-a i HZSU-a. Bavi se uličnim akcijama i intervencijama. Izlaže radove od reciklažnih materijala, piše za djecu.

NOVI SOK, PROMOCIJA I PREDSTAVLJANJE OBITELJSKOG GOSPODARSTVA

OBITEU RADANEC, BJELOVAR

Pokušaj potiskivanja ideje Coca Cole kao osnove zdravog života. Jedan od mogućih načina razložno je negiranje koristi koju škole u Hrvatskoj imaju od postavljeanja automata u kojima se nudi junk food.

Članovi obitelji Radanec iz Bjelovara pravi su zaljubljenici u ekološku poljoprivredu. Na svom dobru u Puričanima iz dubokog eko-uvjerenja uzgajaju voće, povrće i začinsko bilje u sustavu permakulture i miroljubivog poljodjelstva.

Polukružna &TD

21:00

APLIKACIJA ZA ŠENGEN VIZU, performans

Kultruni terorizam (Q.T.) Srbija i Crna Gora

Projekt je nastao 2005. godine kao reakcija na probleme i teškoće oko dobijanja viza, koje su uvjet za izlazak iz zatvorene i ograničene kulturne sredine i uspostavljanje neophodne razmjene ideja, iskustava i kontakata. Projekt simulira proceduru apliciranja za šengen vizu, s ciljem da publika proživi administrativnu torturu, poniženje i bespomoćnost s kojom se umjetnici u Srbiji suočavaju svaki put kada žžele iskoračiti van granica svoje zemlje.

Kulturni Terorizam (Q.T.) se prvi put spominje u Beogradu početkom devedesetih godina. Kao odgovor na sveprisutnu sotonizaciju kojom su okruženi, grupa umjetnika, u pokušaju da sačuvaju svoje duše, kreće u borbu protiv svega što im se nameće kao društveno poželjno.

21.10.2005.

18:30

GALERIJA SC

PROMOCIJA KNJIGE POEZIJE IZVOR SNOVA

DORA BILIĆ, TINA MULLER

Dora Bilić, rođena 1978. u Zadru, i Tina Muller, 1978. godine u Zagrebu, 2003. završile su Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Zajedno rade od 2000., a 2003. osnovale su studio BILIĆ_MULLER, u sklopu kojeg se bave uglavnom vizualnim komunikacijama (grafički dizajn, fotografija, umjetnički projekti … ).   

PROJEKT LE GENERALE,  VAŠ DIO GRADA (ŽIVOT BEZ SUZA), predavanje uz projekciju

LA GÉNÉRALE LASSALLE, FRANCUSKA

Projekt je, kažu, jak – jer probija put mimo institucija, ali ne ide nužno protiv njih, dok isto tako mimoilazi alternative, ali ne gunđa protiv nje. Kako bi stvari bile jasnije, treba reći da skromno nastoje posložiti i realizirati projekt svjesni banaine činjenice – pokret postoji ivan prostora, ali prostor ne postoji bez pokreta. Za sve ostale informacije i doživljaje zakazali su sastanak u Zagrebu na 3. Festivalu Prvih gdje ćete moći do kraja iscijediti sve vama zanimljive informacije, a oni će se potruditi da vam ih predoče onako kako ih žive.

Alice Georges i Vladimir Promaja neformalno vode umjetnički i politički pokret Igele. U veljači su ‘otvorili’ novi prostor umjetničke slobode i kvartovske demokracije. Osvojena je jedna zgrada korisnog prostora više od 6000 kvadrata, usred Pariza, gdje sad stvara i slobodno diže više od 200 umjetnika različitih afiniteta i izražaja.

Polukružna &td

LES VOUTES/ MARÉE 1/ MOON MILK RUN / SLEEPLESSNESS, filmovi

BRUNO HERLlN, PIERRE WAYSER, Francuska

‘Marée 1’ temelji se na španjolskom ritualu koji se gotovo svakodnevno događa na španjolskoj sjevernoj obali. Mene to podsjeća na stalno kretanje u skladu s hipnotičkim gibanjem valova. Je li to neka vrsta nesvjesne dominacije koju ne možemo zaustaviti?

Pierre Wayser, Francuska / Sleeplessness / Nesanica 2002.,5’49” Moon Milk Run / 2003.,7’18” / ‘Sleeplessness’ 2002. (5’49) Čak iako prijeteći avioni grme iznad grada, djecu prerušenu u majmune pregaze automobili. ‘Moon Milk Run’ 2003. (7′ 18)

https://vimeo.com/pierrewayser

Pouka ovog filma je da automatski tekstovi pružaju nit okrutne sudbine za čovječanstvo: ‘Kažu da smo samo kukuruz’.

Bruno Herlin je rođen u Bruxellesu 1962. U Pariz dolazi 1981. gdje se bavi slikanjem. Od 1991. počinje snimati dnevničke zapise. Od 1995.do 1998. radi u novom mediju stari ‘Garage’ (Paris XI). Od 1998. nastavlja rad na ‘Voutes’ (Paris XIII).

Pierre Wayser rođen je u Parizu, gdje je završio Ecole des Beaux Arts. Slika, oblikuje scenografije i fotografira.

Polukružna &td

SREĐENI, drama

EMIL MATEŠIĆ, RH

Čitači: Zrinka Cvitešić, Maja Kovač, Darija Lorenci, Nina Violić, Jakša Borić i autor. Drama ‘Sređeni’ nastala je u procjepu između glamoura i terorizma, uzevši prvu pojavu kao prihvaćanje sustava vrijednosti i svjetonazora koji nam je serviran putem medija i politike, a drugu kao apsolutnu negaciju i destrukciju istoga. ‘Sređeni’ pričaju priču o grupi bivših studenata Filozofskog fakulteta, koji svoju frustraciju sistemom ispoljavaju postavljajući eksploziv u napuštenim gradskim prostorima. Ni sami ne znajući što točno rade, nađu se zapleteni u medijsko-političku farsu.

Emil Matešić u scenske umjetnosti ulazi preko grupe Uplašene žirafe. U Parizu je diplomirao na Ecole de Mime Corporei Dramatique. Po povratku u Hrvatsku nastavlja s koreografskim i redateljskim radom (‘Tama’, Rock-Roll’, ‘Torsia’).

MUSTRE: SUPERSTARS, koncert

Must:re, Srbija i Crna Gora

Projekt čini niz koncertnih nastupa elektro punk benda MUSTRE kojeg čine Slavica Danić i Katarina Damjanov. Njihovi nastupi su najavljeni kao nastupi najvećih zvijezda kojima su predgrupe poznati i afirmirani bendovi. Koncept projekta MUSTRE:SUPERSTARS podrazumijeva i otvorenost benda za ostale ZVIJEZDE koji im se mogu pridružiti tijekom nastupa.

must:re centar za savremenu umetnost i nove medije, Zrenjanin nastao je iz potrebe za uključivanjem kulturno- društvene scene Zrenjanina u globalnu produkciju i razmjenu sadržaja vezanih za umjetničke i medijske teorije i prakse suvremene kulture.