Vanda Jurković, Crno ti se piše, 2023.

Izrada tri ilustracije putem računalne inteligencije

Posao sam odradila prvi puta u životu putem AI generatora teksta u slike.
Pretražila sam informacije o mogućim adresama i odabrala besplatni servis http://artedgeek.com/.well-known/alfacgiapi Canva.

https://www.canva.com/your-apps/text-to-image

Pomoću tekstualnih naredbi zatražila sam od računala da iz baze svojih podataka i slika reagira na moje traženje. Definira se format.

Ovdje je zadani format 15,5 x 13,5 cm, rezolucija 96 ppi jer generator ne nudi veliku kvalitetu slike, osim ako se kupuje pretplata na servis.

Definira se naredbe tzv. prompt koje se odnose na sadržaj i na stil ilustracije te računalo generira sliku. Posla za obradu slike ima još, jer kompozicija je nasumična, nema ravnotežu i nije dorađena, što se radi ponovo kroz naredbe i putem opetovanih pokušaja i ručnih intervencija. Posao traje satima dok se postigne željeni cilj.

Prva ilustracija http://busingers.ca/wp-json/oembed/1.0/embed?url=http://busingers.ca/concerts/gospel-and-other-good-news-spring-show/ Macho-man na naredbu (prompt): Macho-man, Pop-Art Style, Retro

Druga ilustracija Di si ti do sad? na naredbu (prompt): Transparent women, Silhouette Style, Contrast

Treća ilustracija Cipelarenje na naredbu (prompt): Footkicking, Pop-Art, Illustrative Style, Pattern

Rezultat su tri ilustracije koje za temu Nevidljive žene vizualiziraju premlaćene žene. Prijedlog za izlaganje je printanje ilustracija na kapafix: 15,5 x 13,5 cm


Vanda Jurković je akademska kiparica iz Zagreba. Godine 2002. je magistrirala umjetnost na ALU u Ljubljani; 2012. je doktorirala na ALU u Zagrebu. Do sada je održala 43 samostalne izložbe i sudjelovala na preko stotinu i četrdeset skupnih izlaganja. Članica je HDLU i ZadArt.

Dobitnica je javnog natječaja za izradu statue nagrade Fantastic Zagreb Film Festival, 2013.
Dobitnica je pohvale žirija na natječajnoj izložbi Biennale Mozaika Rijeka, 2013.
Dobila je pohvalu žirija na natječajnoj izložbi 8. Međunarodni festival umjetničkih zastavica 20 CEST IS D BEST, Zagreb, 2016. Dobila je pohvalu žirija za skulpturu manifestacije „Moslavačke minijature“, Popovača, 2016. Pobijedila je na javnom natječaju za najbolju zastavicu Cirkobalkana festivala Zagreb, 2018.

Dobila je nagradu publike na 16. Festivalu prvih, Zagreb, 2018.

Dobila 3. nagradu na natječajnoj izložbi 11. Međunarodni festival umjetničkih zastavica „Zagrebačke legende“, Zagreb, 2019. za zastavicu „Dobrodošli u plavi pakao“.

Dobila je „Očitovanje izvrsnosti“ žirija EXAT 110, međunarodne izložbe slika u tehnici digitalnih otisaka na ceradnom platnu, Velesajam, Zagreb, 2019.

Dobila je specijalnu nagradu za unikatni umjetnički rad, Uskrsna online izložba pisanica i izbor najljepše pisanice 2020., Udruga „Libertas“ Sarajevo, 2020.

Radi na Grafičkom fakultetu pri Katedri za dizajn i slikovne informacije kao izvanredna profesorica.