DEMON DIABOLITO

Lyrica to buy Diabolito, demon iz Tkalčićeve ulice, bestjelesno je biće. Grčka riječ daimón upravo to i znači – duh. Baš kao i Sokratov daimón, utječe na ličnost i činjenje osobe koju naseli. Može preuzimati obličja velikana iz povijesti ljudske civilizacije, te zauzimati tijela prolaznika. Tako je s vremenom stvorio tijelo koje s ponosom nosi.

Punta Cana Njegovu glavu krase prodorne mačje oči i duge šiljaste uši, a tijelo rep koji, u šetnjama gradom, krije u širokim hlačama. Pametan je i vješt manipulator. Puno čita. Sposoban je tat i obožava lijepu umjetnost, bez obzira je  li ona proizvod ljudskog ili prirodnog stvaranja. Obožava glazbu. Razmnožava se vremenom. Nejasno je koliko prinova treba ugledati svijet. Ne čini zlo ako nije izazvan, ali simbolizira sile Zla. Voli putovanja. Rado se koristi sposobnošću naseljavanja tuđih tijela. Tako je proputovao cijeli planet. U narodu se često čuje: „Obuzeo ga je demon!“, a zapravo tako se opisuje način njegova transporta. „To vam je jako jednostavno, čitatelji moji dragi! – veli Zabludovsky. „Ako hoćete vidjeti New York, uđete u tijelo kakvog pilota jumbo-jeta.“

Populacija demona, podvrste Diabolito, na području Europe broji 7,000.000.000 jedinki.

Najviše ih je u Češkoj, u gradu Pragu. U Zagreb se doselio baš iz Praga u XIV. stoljeću s majstorima koji su radili na Prvostolnoj crkvi.

Diabolito je demon nižega roda, pa ga ne spominju ni Dante ni Milton. Pitanje je čemu ga loviti, kad često postoji u svakome od nas. Valja ga prepoznati i pobijediti, ili se s njime dogovoriti. Pritom treba paziti da s njime ne zamijenimo tijelo. U tom slučaju, moglo bi se dogoditi da čitav ljudski vijek provedemo u tuđem tijelu. Njegovo se računanje vremena ne poklapa s našim. Ono što je nama dugo,  njemu je kratko i obrnuto.

U tim se vremenskim zamkama on bolje snalazi, i – ako niste oprezni – ostavit će vas u svome tijelu.

Dr. Zabludovski objavio je popis uglednih Zagrepčana koje je nastavao taj demon.

Najveći Diabolitovi protivnici su vodeni konji.

Na reljefu koji ukrašava pročelje kuće u Tkalčićevoj 71 prikazan je u hiberniranom stanju. Na glavi mu je školjka sv. Jakova koju s lijeve i desne strane pokušavaju dohvatiti dva vodena konja. Otvorena usta odaju bol, a oči su bez sjaja.