ONAJ DJEČAK

http://californiawithkids.com/news/201701190227/self-driving-cars-coming-and-this-time-its-for-real/ Edin Džambić – glazba, stihovi, vokal

http://preferredmode.com/tag/bike-style/page/32/ Lju Anđelković Džambić – vokal i poneki stih

Bend je osnovan 2009. u Brčkom (BiH), a od 2014. djeluje u Zagrebu (HR), kao duo.

Do 2017. bend je djelovao pod nazivom Dječak Iz Vode (DiV). 

ALBUMI:
Srce, muda i pez bombone ( Slušaj najglasnije, 2011.)
Pamučni svijet (Slušaj najglasnije, 2012.)
Ko ne misli nek se dobro zamisli (Slušaj najglasnije, 2013.)
Đe se nalaziš? (Slušaj najglasnije, 2013.)
Sretan rad (Slušaj najglasnije, 2015.)
Nije moje da mislim (Slušaj najglasnije, 2015.)
Agambenovanje I. (vlastito izdanje 2015.)
Dječak iz Vode/Edin Džambić (vlastito izdanje 2016.)
Iz prve ruke o Drugima (vlastito izdanje 2016.)
Začarano selo (vlastito izdanje, 2019.)
Halal Kahlo (vlastito izdanje, 2019.)
Često metafora (vlastito izdanje, 2020.)

Bandcamp:           https://edindzambic.bandcamp.com/

YT:                             https://www.youtube.com/channel/UCrtFquZ4zYslvFgOhURvhSA

FB:                             https://www.facebook.com/onajdjecak/

WEB:                        http://djecakizvode.wixsite.com/div-djecak-iz-vode

ONAJ DJEČAK / Edin Džambić autor je poznat po svojoj neiscrpnoj kreativnosti koja svaku misao i sliku lakoćom pretvara u pjesmu, suvereno se krećući od oporih in-your-face komentara društvenih i političkih (ne)prilika, preko nadrealnih priča iz tamnog vilajeta, duhovitih dosjetki obojanih specifičnim bosanskim humorom i sarkazmom koji svaku ideologiju baca na pod, sve do intimističkih glazbenih zapisa. Iza sebe ima već više stotina pjesama koje čine jedinstvenu glazbeno-pjesničku kronologiju vremena u kojem živimo, a do sada su zabilježene na dvanaest objavljenih albuma. Muzika Onog Dječaka dekonstrukcija je svega poznatog, stilski i vrijednosno neopterećena post-rock glazba s upisima vlastite povijesti i iskustva djeteta poslijeratnog Balkana, dječaka koji je rat i raspad bivše države promatrao velikim očima, a danas čovjeka koji nosi svo naslijeđe svojih predaka i beskompromisno ga suočava s aktualnim apsurdima ovih prostora. Od sevdaha do panka, od začaranih zaselaka Bosne do daleke Amerike, čitav svijet se slio u jednog autora i on nema drugog izlaza nego da o tome progovara. Nekad vičući, nekad šapćući, ali nikad bez razloga.

PISALI SU O… (izbor iz medija):

“Edin Džambić nije rock tekstopisac. U osnovi on više i ne izvire iz rock kulture i iz ceremonijala koje ona podrazumijeva. Njegove pjesme su neka samosvojna pjesnička lirika, zasnovana na upečatljivim, snažnim slikama, koje u brzim izmjenama stvaraju privid diskontinuiteta i sasvim osobenog, dječakovskog i džambićevskog nadrealizma. Kroz bljeskove bosanskog beznađa, tranzicijske pustoši i mraka, Onaj Dječak svojim pjesmama gradi jednu mnogo širu formu, koja nadilazi uobičajene formate muzičkih albuma. Ovo su, kako čujem, lirski audio-romani, melankolične bosanske sage…. Ustvari, već sad je to umjetnost, stvarnost mimo koje stvarnost nema, svijet od kojeg važnijeg svijeta nema. Umjetnost ako ičemu služi, služi tome da čovjek pomisli da mu je nešto prvi put. Bez umjetnosti sve bi bilo ponavljanje, sve bi bilo drugi i milijun i drugi put. Onaj je dječak prvi put. Takav kakvog nije bilo prije. Dječak iz vode, dječak od ugljena, dijamantni dječak, onaj dječak… “(Miljenko Jergović, Jutarnji list)

“Dječak iz vode napada žestokim, nekad i brutalnim sarkazmom, koji svaku ideologiju iz prve baca na pod. Kad uzmeš slobodan vikend za preslušati barem 150-200 njegovih pjesama pa izabereš 20-ak najpreciznije zaokruženih, dobiješ sliku kantautora koji se nigdje ne uklapa, ali na kraju može doprijeti do svakoga tko misli svojom glavom….”(Ilko Čulić, Express)

“Ingeniozan i nepretenciozan, sjetan i tih, bučan i srčan, sulud i prost …Edin se ne uklapa u sliku stereotipnog kantautora koji svoje pjesme plete od silne patetike, osobnih ispovijesti i ”uzvišenih stihova”. On kad želi je izuzetno prizeman, možda i degutantan, ali na takav način da ga s istim oduševljenjem slušate kao i kad zbori o ljubavi, životu i ”Crvenom Balonku”. Sva ta fuzija glazbenih stilova kojima se suvereno kreće, svaka pjesma koju je bez pitanja uzeo kao podlogu za svoje stihove ili poznati rifovi koje je ukomponirao među svoje govore o dekonstruiranju suvremenog rokenrol izričaja, u koji Edin upisuje svoje stihove. Makar se radilo samo i o glazbenom nemaru, to je ovdje predstavljeno kao više od toga. Kao da postoje samo on i njegova gitara, i nitko nije bitan, niti će ga iti jedan negativan komentar dotaći.” (Domagoj Šiljeg, Kultivator)

“Njegov stav je otprilike spoj Grahe i Goribora; prgav je, zajedljiv, često mizantropski i opozicijski raspoložen poput Mark E.Smitha, a ne preza niti od depresivne patetike i morbidnosti. Toj teškoj olovnoj stvarnosti bremena života u razjebanoj BiH suprotstavlja sjajan smisao za crni humor, cinizam, ironiju i sarkazam. Komedijaš je s putrom na glavi, inteligentan autor o čijim tekstovima bi se sada mogle razvezati priče u beskraj…” (Horviterapija.net)

Više tekstova i recenzije albuma: http://djecakizvode.wixsite.com/div-djecak-iz-vode/blank

KONCERTI (izbor od 2013.):

Sajeta festival, Tolmin / Ambasada ŠKM, Beltinci / Bi Ko Fe, Ljubljana /Metelkova, Menza pri koritu, Ljubljana /Morski prasac bič bar, Rijeka / Klub Tenk, Rijeka/ Luka Hum filmski festival, Hum / Spunk, Zagreb /Centar za kulturu, Smederevo / Gradska biblioteka, Beograd / Biblioteka, Bor / Festival “Kino otok”, Izola / 1.Space Festival, Kula Lotrščak, Zagreb / Retro, Zagreb / Jutro, Zagreb / Rupa, Zagreb / Free stage, Zagreb / Škrabica u Booksi, Zagreb / Vintage Industrial Bar – Are You Syrious, Zagreb / Festival DORF, Vinkovci / Kino Uranija,Osijek/ Projekt RE:VOLT (Makedonija i dr.) / Route 66, Zagreb / 13. Kantfest – međunarodni festival kantautora i duo bendova, Ruše / Akcija podrži scenu, Zabok/ Balcony TV, Zagreb / Forum Jazz Caffe, Sesvete / Vinyl, Zagreb / Advent na Europskom trgu u Zagrebu / Čadrg, Slovenija / IN MUSIC 2016., Zagreb / Festival 23. godina Metelkove /Rock fest Radija Žica, Ljubljana / Zelena dvorana, Zabok /Chillton bar, Split / Basket, Split / Ilica Kulture, Zagreb / Zmajevo gnijezdo – kazalište Mala scena, Zagreb / Festival Osamljenim stazama, Ivanska / 15. Tabor Film Festival, Desinić (Veliki Tabor), Sax klub hrvatskih glazbenika, Zagreb / BASOC Banja Luka / CZKD – Centar za kulturnu dekontaminaciju Beograd / Festival Tam Tam (Sućuraj)/ Dvorište kod Polanovića (Zabok), KRAK Centar za savremenu kulturu  (Bihać)

NAGRADE STRUKE: Pobjednik 13. KantFest festivala 2015. (1. nagrada Zlatna kanta/ Ruše, Slovenija)